Nobelovo námestie 8
851 01 Bratislava
Vladimír Dobrovič
0915 798 909
mail: skrozhlad@gmail.com
Keď varia diplomati
Záver posledného májového týždňa patril v Prešove štvrtému ročníku Festivalu dobrej chuti, ktorý je dielom kreatívnej skupiny tamojších gastronomických zariadení. Ako po iné, tak aj tohto roku bol hybným motorom projektu Justin Topoľský, ktorý sa počas svojej emigrácie priučil gastronómii a kvalitnému kuchárskemu remeslu.
Trojdňový program sa tohto roku niesol v znamení chutí Stredomoria, takže okrem pokusu o nový zápis do slovenskej knihy rekordov prišli na rad aj šéfkuchári prešovských reštaurácií, bohatý kultúrny program, súťaže i tematické bloky – „Šaláty a cestoviny Stredomoria“, „Ryby Stredomoria“ či Stredomorské grilovanie“. Zlatým klincom programu bola prítomnosť gréckeho veľvyslanca J. E. Nikolasa P. Plexidasa, ktorý sa nerozpakoval natiahnuť si nediplomatickú zásteru a pustiť sa na tribúne do prípravy gréckych špecialít. Úspech mal obrovský, aj napriek jazykovej bariére, ktorú musela prekonávať prítomná tlmočníčka. Prirodzene, s asistentom Topolským.
Spomeňme ešte nový slovenský rekord. Prešovskí mäsiari vyrobili kabanos, dlhý 137 metrov, ktorý je zatiaľ absolútne najdlhšou mäsovou pochúťkou, vyrobenou na Slovensku. Prirodzene, že po premeraní komisárom Igorom Svitkom ho rozporcovali a porozdávali prítomnému publiku. Z prešovskej dielne je to už tretí gastronomický slovenský rekord, tým prvým bola megatorta v tvare koňa, druhým skupinová sabráž s 22 účastníkmi, ktorí otvárali fľaše šampanského nielen šabľami (podľa francúzskej tradície), ale aj vojenskými bajonetmi či dverovými petlicami. Škoda, že takéto „hody“ trvali iba tri dni, ľutovali mnohí Prešovčania...
Veľvyslanec v strede varí, Topoľský komentuje
|