Kontakty
Slovenský rozhľad
Nobelovo námestie 8
851 01 Bratislava

Vladimír Dobrovič
0915 798 909

mail: skrozhlad@gmail.com
Naši partneri:

GLOSY Jozefa Šuchu

Sme občania druhej triedy?

Takmer u polovice testovaných výrobkov laboratórne testy potvrdili, že v Rakúsku sú rovnaké potraviny nadnárodných výrobcov kvalitnejšie ako tie, čo sa predávajú na Slovensku.Priznali to oficiálne slovenské Ministerstvo pôdohospodárstva a rozvoja vidieka a Štátna veterinárna a potravinová správa SR.Konečne si štátne  inštitúcie dali prácu exaktnepotvrdiť to čo sa medzi ľuďmi už dlhé roky povráva. A netýka sa to iba potravín.Gazdinky už dávno tvrdili, že rovnaká značka pracích práškov z Rakúska perie kvalitnejšie ako tá ktorú kúpili na Slovensku. A okrem toho sú v Rakúsku pracie prášky aj lacnejšie. Ale vrátim sa k laboratórne testovaným potravinám. Pri skúške najhoršie obstáli sladené nápoje, koreniny, syry, čaje a mäsové výrobky. .Až u polovice výrobkov našli kontrolóri výrazné rozdiely značne ovplyvňujúce ich kvalitu, v neprospech medzinárodných produktov, predávaných na Slovensku. V tom istom balení produktu bolo viac umelých farbív, sladidiel, viac tzv. éčok, či menší podiel mäsa.Testy robili na identických výrobkoch pod rovnakou značkou, ktoré sa predávajú v Rakúsku aj na Slovensku. U jednotlivých skupín vykonali laboratórne analýzy niektorých kvalitatívnych ukazovateľov. Išlo napríklad o obsah mäsa v mäsových výrobkoch, obsah tuku a bielkovín v mliečnych výrobkoch, obsah kakaovej hmoty v čokoládach, pevný podiel - hmotnosť konkrétneho výrobku z celkovej hmotnosti (napríklad syry v náleve), prítomnosť aditívnych látok - konzervačných, sladidiel a farbív.

Najhoršie v teste obstáli nealkoholické nápoje (u produktov nadnárodných značiek pre slovenských zákazníkov bolo viac sladidiel a konzervačných látok), koreniny (u produktov pre slovenských zákazníkov bola vyššia vlhkosť, väčší podiel drviny menší podiel prírodného farbiva), čaje (vrecúška s rovnakou gramážou, nižšou intenzitou vône a chuti), mozzarella (u produktov nadnárodných značiek pre slovenských zákazníkov išlo o nižšiu gramáž pevného podielu) a mäsové výrobky (menší percentuálny podiel mäsa pre zákazníkov na Slovensku). Nadnárodní výrobcovia či značky dokázateľne vytvárajú dve triedy spotrebiteľov. Potešilo ma vyhlásenie Ministerstva pôdohospodárstva SR, že sa bude témou dvojakej kvality potravín naďalej intenzívne zaoberať a výsledky výskumu predloží Európskej komisii. Som zvedavý na jej reakciu. Veď v žiadnom zo zakladateľských dokumentov EÚ sa nehovorí o rôznej hodnote európskych občanov.  

      

Máme najminimálnejšiu minimálnu mzdu

Najnovší prieskum štatistického úradu Eurostat uvádza, že Slováci zarábajú menej ako je európsky priemer. So sumou 435 eur patríme medzi krajiny s najnižšou minimálnou mzdou v Európe. V porovnaní s Luxemburskom, ktoré sa umiestnilo na prvej priečke, sa na Slovensku zarába o takmer 1600 eur menej. Od Nemcov máme minimálnu mzdu o 1000  eur nižšiu. Pri rozhovoroch na túto tému je častý protiargument, že ceny a náklady na živobytie sú u nás oveľa nižšie. No nie sú! DPH na potraviny je najvyššia zo všetkých štátov Európy. Ceny, nie len potravín,  ale aj iných produktov a aj benzínu sú v Rakúsku nižšie. Preto toľko ľudí bývajúcich v blízkosti hraníc chodí nakupovať k susedom. A tento stav nespôsobujú nadnárodné monopoly ako v prípade menej kvalitných výrobkov.  Je to výsledok rozhodovania a konania nami zvolených predstaviteľov štátu. Takýto mandát sme im určite vo voľbách nedali.