Nobelovo námestie 8
851 01 Bratislava
Vladimír Dobrovič
0915 798 909
mail: skrozhlad@gmail.com
Chute regiónu Šariš vždy zdobí mačanka
Mačanka, typicky historické východniarske jedlo chudobných, je špecialitou, ktorá sa varí iba v tomto jednom z najchudobnejších regiónov Slovenska. Šikovná gazdinka však z nej vie vytvoriť doslova umeleckú kreáciu chutí. V podstate ide o jedlo, ktorého základom je „čo dom a les dal“ a to tvorí aj jeho rozmanitosť „od prípadu k prípadu“. Výsledkom je voňavé jedlo v koexistencii medzi polievkou a omáčkou (to záleží tiež na rozhodnutí a možnosti gazdinky), do ktorého sa namáčal (a dodnes sa tak robí) chlebík. Samozrejme v prípade, keď ho vôbec bolo. A od tohto rituálu je vlastne odvodený názov tohto jedla.
V rámci Dní mesta Prešov sa tunajší činnosťou aktívny Klub kuchárov a cukrárov rozhodol usporiadať prvý ročník súťaže vo varení mačanky pod titulom „Chute Šariša“, aby sa do centra mesta dostala aj táto tradícia a ostala tu žiť. O priazeň Prešovčanov sa uchádzalo 28 kotlíkov mačanky, podľa odbornej poroty bol autorom tej najexcelentnejšej Erik Engel z Prešova, druhý Peter Jaroš z Vranova n. Topľou a tretiu pódiovú priečku obsadil Šimon Drahovský z Michaloviec. Po ukončení práce odbornej poroty už mohol hľadať tú svoju chuť každý okoloidúci či milovník tohto jedla.
Pre tých, ktorí o tomto východniarskom jedle nevedia a nepoznajú tajomstvo jeho prípravy, prinášame starý recept, ktorý pre naše časy zachoval známy šarišský etnograf, zberateľ, pedagóg, historik, šľachtiteľ, dramatik, divadelný a hudobný režisér a veľká osobnosť šarišského folklóru i ľudových tradícii Ján Lazorík z Krivian.
Do vody dáme variť kúsok údeného, aké máme k dispozícii. Od rebierka po kúsok kože zo slaniny. Po čase pridáme dve - tri hrste kyslej sudovej kapusty a sušené huby. Nakoniec pridáme zápražku s trochou mletej červenej papriky a krátko povaríme. V prípade, že nemáme žiadne údené, začíname opačným postupom. Najskôr urobíme zápražku, a tú potom zalejeme šťavou z kyslej kapusty a pridáme kapustu. V bohatších rodinách pridávajú smotanu, alebo aspoň „podbijú mliekom“. Lazorík ešte radí: v prípade, že nepoužijete mlieko (teda len čistú šťavu z kyslej kapusty), je vhodné omastiť mačanku rozpraženou masťou alebo usmaženou slaninkou s cibuľou. V prípade mliečnej mačanky je vhodné spražiť cibuľku na masle. Ale huby rozhodne pridajte do každej či už čerstvé alebo sušené. Tých „modelov“ mačanky je veľa, nielen v rámci miestnych, ale aj rodinných a finančných zvykov a možností. Nuž, skúste jeden z nich, možno že vám to zachutí. A ešte niečo: pri varení mačanky sa fantázii medze nekladú...
Čo všetko treba hodnotiť, na tom sa práve radí súťažná porota
|
28 hrncov mačanky pripravených k hodnoteniu
|
Najdôležitejšie chvíle súťaže
|