V Prešove ďalší slovenský rekord

Chudoba cti netratí a zábavu nepokazí! Aj takto by sa dal charakterizovať vinársky dvojdeň „Slávnosti vína“, ktoré sa začiatkom septembra odohrávali na síce netradičnej vinárskej pôde, ktorú však už bezmála 20 rokov pozná celý vinársky svet. Prešovský celosvetový festival vín „MUVINA“ bol aj tohto roku oboslaný najznámejšími svetovými vínnymi značkami a po júnovej súťaži, na záver ktorej medzinárodná porota (5 hodnotiacich kolektívov) vedená prof. Fedorom Malíkom určila držiteľov ocenení  19. ročníka z celkom 411 súťažných vzoriek.  Počas Slávností vína boli veľké zlaté, zlaté strieborné a bronzové medaily odovzdané úspešným výrobcom. Za touto dnes už dlhoročnou tradíciou prešovského festivalu možno vidieť trpezlivú a činorodú prácu kolektívu Múzea vín v Prešove, ktorý svojim jedinečným projektom zviditeľňuje na medzinárodnom fóre toto krajské mesto viac ako čokoľvek iné.

Prešovčania však  počas tohtoročného finále vinárskeho festivalu mohli  nielen obdivovať antického bôžika dobrého jedla a pitia Bakchusa, ochutnávať vínka v stánkoch pešej zóny, ale zároveň aj sledovať, ako sa rodí nový slovenský rekord. Po nedávnom utvorení tuzemského rekordu upečenia najväčšej torty (v Prešove, akože inak, musela mať tvar koňa), došlo aj na vínko. Konkrétne na znovuobjavenú  tradíciu bleskového otvárania šampanského spôsobom, ktorý sa nazýva sabráž.  Do našich krajov ho vraj priniesli Napoleonovi dôstojníci, tiahnuci začiatkom 19. storočia na Moskvu a o chvíľu sa vracajúci s poriadne vyprášenými gaťami. Asi ich pri úteku poriadne vysmädilo, keď sa nemohli dočkať otvárania fliaš so šampanským. Tak to začali robiť šabľami, teda sabrážou.  V Prešove sa pokus o ustanovujúci slovenský rekord v „skupinovej sabráži“ vydaril, keďže inštruktor Štefan Ailer z Nitry účastníkov pokusu kvalitne inštruoval. Okrem praktikov sa pokusu zúčastnili aj teoretici s bohatou praxou (Hotelová akadémia), ale aj úradníci radnice a ďalší laici.  Komisár Slovenskej knihy rekordov Igor Svitok teda zaznamenal v položke skupinová sabráž nasledujúci ustanovujúci rekord: Prešov 5. septembra 2014 – 22 účastníkov.  Bude mať pravdepodobne dlhé trvanie, pretože na takýto pokus (vrátane dôkladnej inštruktáže) treba mať poriadne veľkú zostavu fliaš sektu!

V Prešove sa však sabráž robila aj bodákom z 1. svetovej vojny, dverovými petlicami, ba dokonca reštauratér Jožo Chomanič bol úspešný aj obyčajnou sekerou. Ako bratia Česi „říkají“: Když to umíš, je to hračka!

Patrón obžerstva Bakchus otvára svoju priazeň vinárom

Patrón obžerstva Bakchus otvára svoju priazeň vinárom

Majster ukazuje učeníkom, ako sa správne robí sabráž

Majster ukazuje učeníkom, ako sa správne robí sabráž

Prešovský reštauratér Jozef Chomanič usabroval svoju fľašu sekerou

Prešovský reštauratér Jozef Chomanič usabroval svoju fľašu sekerou

Slovenský rekord bol práve ustanovený

Slovenský rekord bol práve ustanovený