Kontakty
Slovenský rozhľad
Nobelovo námestie 8
851 01 Bratislava

Vladimír Dobrovič
0915 798 909

mail: skrozhlad@gmail.com
Naši partneri:

Palacinky sa stali športom

Centrum Prešova sa stalo v priebehu prvého septembrového týždňa dejiskom dvojdňového Festivalu dobrej chuti, ktorý sa niesol v duchu modernej výchovnej línie „zabaviť a naučiť“. Kým zábava bola v podstate pre každého, či išlo o folklór alebo modernú hudbu mladých, výuka bola zameraná na trendy modernej kuchyne. Dlhoročný pedagóg a skúsený reprezentant kulinárskej kuchárskej školy, člen úspešného Klubu kuchárov a cukrárov v Prešove Mgr. František Krankota, ktorý sa nedávno vrátil z Londýna, kde bol členom kuchárskeho tímu Slovenského domu, učil všetkých záujemcov aké lahôdky sa dajú jednoducho a rýchlo pripraviť z „obyčajných rýb“ a jedlám šarišských starých materí, na svoje si však prišli aj milovníci syrov, kávy, kvalitných tokajských vín a v rámci barmanskej show aj miešaných nápojov. Jednou zo zaujímavých atrakcií festivalu bola súťaž v pečení palaciniek. Napriek zjavným slabinám v technike ovládania panvice sa s do očí bijúcou vervou pustili do seba družstvá prešovských futbalistov a hokejistov, podporovaných svojimi nežnejšími kolegyňami (keď sa bodyček dá považovať za prejav nežnosti). Keď si odmyslíme tie „výrobky“, ktoré pripomínali skôr podošvu ako u nás obľúbenú pochúťku, obe družstvá športovcov si počínali nadmieru úspešne. Rozhodne teda aspoň v porovnaní s ich výkonmi na trávniku či na ľade. V tejto súvislosti treba pochváliť aj prešovských kuchárov, že o nich (aj keď jednorazovo) stoja viac ako samotné mesto, ktoré sa akejkoľvek pomoci rozvoju prešovského športu elegantným spôsobom systematicky zbavuje...
Milan Országh