Kontakty
Slovenský rozhľad
Dobšinského 16
811 05 Bratislava

Vladimír Dobrovič
0915 798 909

mail: skrozhlad@gmail.com
Naši partneri:

Onedlho sa dožijeme (aspoň v Kauflande) domácej hovädziny – Vladimír Mezencev

SLOVENSKÁ RARITA: MÄSO PREDÁVAJÚ NIELEN MÄSIARI

V spoločnosti Kaufland akoby o niekoľko dní predbehli čas. Ešte pred samotným otvorením medzinárodnej výstavy Danubius Gastro usporiadali tlačovú konferenciu na ktorej sa zúčastnil aj šéf tohto obchodného reťazca Paul Paula z Nemecka. Tento obchodný reťazec na rozdiel od iných o raste ponuky slovenských výrobkov nielen hovorí, ale aj koná. Jedným z presvedčivých dôkazov toho je aj realizácia projektu na podporu 100% výroby a predaja slovenského hovädzieho mäsa. V súčasnosti už každý piaty kilogram predaného hovädzieho v Kauflande je zo slovenských  býkov. Kaufland je pripravený podporovať malých regionálnych dodávateľov hovädzieho skutočne ojedinelým spôsobom tak, že zviera sa musí narodiť na Slovensku a tu sa aj vychová, porazí na slovenskom bitúnku a tu sa jeho mäso spracuje a distribuuje. Jednoducho celý proces od narodenia po predaj sa uskutoční na našom území.

 

Túto informáciu sa novinári dozvedeli iba dva dni predtým, ako sa na verejnosť dostali otrasné zábery z porážky chorého dobytka v Poľsku. Aj takého ktorý nevládze stáť na vlastných nohách. Otrasné a šokujúce video sa dostalo na obrazovky televízorov v podstate v celej Európe. Jeho autorom slúži ku cti, že získaný materiál si nenechali pre seba, nesnažili sa rozmýšľať tak, že „čo si teraz o nás Poliakoch pomyslia vo svete“, ale naopak – o tom, čo sa stalo pohotovo informovali svet. Na rozdiel od zodpovedných, oficiálnych poľských inštitúcií, ktoré oficiálne oznámili, že toto, doslova nebezpečné mäso, neopustilo poľské územie. Až po ďalších dňoch, kedy sa už táto blamáž nedala naďalej skrývať sa Európa dozvedela, čo sa vlastne stalo. Vrátane Slovenska. Aj tak od našich severných susedov prichádza ďalšia informácia, že ide o ojedinelú nepríjemnú udalosť...

 

PREČO TAKÝ ZÁUJEM?

Mnohí našinci nad poľskými potravinami už dávnejšie ohŕňajú svoje nosy, iní naopak, stále cestujú do Poľska na lacné nákupy. Správa o tom, že mäso z  teraz azda najsmutnejšie presláveného bitúnku na svete sa dostalo až do trinástich krajín, nás musela poriadne prekvapiť. Poľské mäso sa okrem Slovenska ocitlo aj v Španielsku, Portugalsku či Francúzsku, ale aj v Estónsku, Litve a Rumunsku... Nuž, keď proti jeho kvalite doteraz nemali nič ani Francúzi, ktorí hocičo nedajú na svoj stôl, tak by sme nemali čo kritizovať ani my. Poliaci sa však nikdy netajili tým, že vyrábajú potraviny a dodávajú suroviny v inej kvalite pre západnú Európu a v inej pre svojich partnerov z bývalej RVHP. Jednoducho, ten kto platí viac dostane aj lepší tovar.

 

Nedávny škandál však u nás poukázal na jedno: na východnom Slovensku z troch odberateľov poľského hovädzieho iba jeden ho kupoval na spracovanie, teda na výrobu údenín a predaj vo svojich prevádzkach. Ďalší dvaja iba s mäsom obchodovali, teda lacnejšie kúpili a obratom drahšie predali. Veľmi často aj do školských prevádzok... Žiaľ, naše zákony to umožňujú a tak ten istý podnikateľ môže obchodovať s mäsom tak ako s tehlami či topánkami. To je ale už na zamyslenie. Našťastie, problematické mäso z bývalého bitúnku /poľské orgány mu už medzitým odobrali licenciu/ už naše detičky skonzumovali bez ujmu na zdraví. Môžeme teda predpokladať, že sa k nám nedostalo to z videa. Ale čo ďalej? Zodpovední síce tvrdia, že kvalitu a bezpečnosť potravín, či už domácich, alebo z dovozu majú pod kontrolou. To isté tvrdili aj ich poľskí kolegovia v minulosti i teraz...

 

NIELEN NAŠI SUSEDIA

Rôzne problémy s kvalitou hovädzieho či bravčového mäsa mali aj v Španielsku, Nemecku či Taliansku. Podľa niektorých našich odborníkov čisté svedomie nemohli mať ani mnohí dodávatelia na Slovensku, ale to už na rozdiel od spomínaných krajín bolo veľmi dávno, niekedy začiatkom 60-tych rokov minulého storočia. Nakoniec, ani dnes nemôžeme tvrdiť, že všetko slovenské na zjedenie a pitie je prvotriednej kvality. Na úkor skutočne spoľahlivých a čestných výrobcov sa doslova priživujú rôzni nepoctivci. Veľmi dobre o ich praktikách vie Štátna veterinárna a potravinová správa. Naši mäsiari sa síce skutočne zlepšili a dodržiavajú receptúry, ale na veľké a nemilé prekvapenie už klamú aj výrobcovia nápojov, dokonca malých rodinných pivovarov /samozrejme, nie všetci/ i producenti medoviny!

 

Vráťme sa ale k mäsu. Na východnom Slovensku nie je nič zvláštne kúpiť si pôvodné belgické mäso, ale z nepochopiteľných dôvodov spracované v Poľsku a nakoniec balené a predávané z jednej popradskej firmy. Žiaľ, dnes takéto putovanie mäsa nepredstavuje žiadnu kuriozitu. Práve preto každý druh mäsa musí mať svoju tzv. cestovnú mapu, ktorá uvádza miesto narodenia zvieraťa, chovu, zabitia aj spracovania. Zákazník má takto možnosť získať potrebné údaje už v každom  obchode, kde si kupuje mäso. Kto z nás to však robí? Väčšina slovenských spotrebiteľov sa snaží čím skôr zaplniť nákupný košík a čo najrýchlejšie sa dostať k pokladni.

 

V Kauflande vedia, že Slováci majú radšej bravčové než hovädzie. Práve preto chce tento obchodný reťazec dosiahnuť aj to, aby sa v priebehu piatich rokov predávalo v jeho prevádzkach výlučne 100 percentné slovenské mäso. Preto už podporuje a v blízkej budúcnosti bude ešte viac našich malých regionálnych výrobcov a farmárov.