Glosy Jozefa Šuchu

Nebezpečné potraviny

Po zmene režimu  mi priateľ, ktorý žil dlhé roky v emigrácii,  v západnej Európe, povedal: „V demokracii je najťažšie to, že sa každý musí postarať  sám o seba“. Trvalo dlhé roky, kým som do dôsledkov pochopil ako to skutočne myslel. Začalo sa to, keď diktát ideológie vystriedal diktát zisku. Dôsledky tejto rošády nás zastihli nepripravených a neskúsených. Firmy prestali byť zárukou kvality, ako huby po daždi vyrástli rôzne finančné inštitúcie, ktoré pripravili dôverčivých ľudí o peniaze a štátu trvalo roky, kým sa podarilo (?) skrotiť úžeru.

Najhoršie je, že v potravinových obchodoch sa objavili zdraviu škodlivé potraviny. Striehnu na nás v lákavom balení a pripomínajú mi naleštené červené jabĺčko, ktorému neodolala Snehulienka. Štát so všetkými kontrolnými mechanizmami nevie pred týmto nebezpečím ochrániť svojich občanov. Namiesto zákazu vyrábať,dovážať a predávať zdraviu škodlivé potraviny (aby sme neboli obvinení z marenia podnikania) dosiahol štát iba povinnosť uvádzať na obale zoznam látok,  ktoré výrobok obsahuje. A ty občan, sa staraj sám o seba a keď sa chceš chrániť, nekupuj to.

K takejto samoochrane siahla minulý týždeň aj francúzska ministerka životného prostredia Segolene Royalová, keď vyzvala k bojkotu Nutelly. Spoločnosť Ferrero, ktorá sladkú nátierku vyrába, totiž používa na jej výrobu príliš veľa palmového oleja, čo ohrozuje ľudské zdravie. Nebezpečenstvo skryté v palmovom oleji sa nazýva nasýtené mastné kyseliny. Zatiaľ čo v 100 gramoch repkového oleja je ich iba okolo 7 gramov, v palmovom oleji je to 49 gramov! Vysoký obsah nasýtených mastných kyselín spôsobuje upchávanie ciev, čo môže viesť k infarktu alebo skôrnateniu tepien. Aj česká štúdia profesora Jozefa Šimka z Ústavu fyziológie LF UK Hradec Králové potvrdzuje, že palmový olej neobsahuje žiadne blahodarné nenasýtené mastné kyseliny, ale iba tie nebezpečné, nasýtené. Napriek tomu, že o nevhodnosti palmového oleja výrobcovia vedia, jeho nízka cena poráža všetky hrozby. Je totiž o tretinu lacnejší ako (už aj tak lacný) repkový olej a dvakrát lacnejší než olej podzemnicový.Palmový olej sa za posledných 30 rokov stal jedným z najpoužívanejších produktov rastlinnej výroby. Nachádza sa až v polovici potravinárskych výrobkov: v margarínoch, v čokoláde, v sušienkach, v slaných lupienkoch či v tyčinkách, ale aj v pečive. Nájdete ho dokonca aj v krmivách pre domácich miláčikov a v kozmetike. Škoda, že nie je možnosť presvedčiť sa či majitelia a výrobcovia týchto  potravín pravidelne konzumujú to, čo nám ponúkajú. To by bol najlepší test zdravotnej nezávadnosti ich výrobku.

 

Zdravotná (ne)starostlivosť 

Zdraviu škodlivé potraviny, o ktorých píšem v predchádzajúcej glose majú výrazný podiel na skutočnosti, že na Slovensku sa stále nedarí znižovať počet úmrtí na kardiovaskulárne ochorenia. Samozrejme bez viny nie je ani celková úroveň zdravotnej starostlivosti. V tomto ukazovateli  skončilo Slovensko za rok 2016  na 23. mieste z 35 európskych krajín. Z našich  exsocialistických susedov sú na tom lepšie v Česku, za nami ostali Maďarsko a Poľsko.  Európska štúdia nám vyčíta, najmä dlhý čas čakania u lekára (pacienti musia čakať aj tri hodiny), a vysoký počet úmrtí na choroby srdca a ciev. V porovnaní s rokom 2015 sme sa zlepšili o jedno miesto v rebríčku. Pri tomto tempe zlepšovania budeme o 22 rokov na prvom mieste. Pre naše vnúčatá je to výborná správa?!