Globalizácia znižuje kvalitu mäsa, ktoré máme na tanieri – Ján Sliačan

CHOV MÁ ZOSTAŤ CHOVOM, NIE PRIEMYSELNOU VÝROBOU

Niekedy je zahraničný obchod skutočne ťažko pochopiť. Tak napríklad Slovensko vyváža mäso do Českej republiky a zároveň ho odtiaľ kupuje. Naši západní  susedia pred niekoľkými dňami vytvorili akúsi „cestovnú mapu mäsa“ na ktorej sú znázornené krajiny, z ktorých ho dováža a v akej hodnote. Určite niečo podobné by sme potrebovali aj u nás. Samozrejme, sú krajiny na import mäsa a mäsových výrobkov  viac či menej dôveryhodné. Aj tak si obchodník a tým menej zákazník niekedy nemôže vyberať. Tak napríklad stačí spomenúť jeden prípad, ktorému sa už naše médiá venovali. Bratislavská reštaurácia kúpila drahšie hovädzie  mäso a po rozmrazení zistila, že z neho vyteká červená tekutina a zároveň  tým aj stratilo typicky červenú farbu hovädziny. Reštaurácia si dala zhotoviť jeho analýzu a tá jednoznačne určila, že ide o bravčové. Samozrejme, tovar reklamovala u košického obchodníka, u ktorého ho zakúpila a až potom vyšlo najavo, že „hovädzina“ pochádza z Maďarska...

Tak sa vráťme   k našim západným susedom. Podľa ich „atlasu mäsa“ do Česka prichádza až zo štrnástich /!/ krajín, pričom  tento počet je naozaj minimálny pretože sú uvedené iba tie, z ktorých sa dováža najviac. Sú to Belgicko, Argentína, Brazília, Dánsko, Holandsko, Írsko, Maďarsko, Nemecko, Francúzsko, Poľsko, Rakúsko, Taliansko, Španielsko a samozrejme Slovensko. Údaje sú zvlášť vedené pre hovädzinu, bravčové a hydinu. Môže sa ľahko stať, že časť tohto dovozu českí obchodníci predávajú na Slovensko v pôvodnom stave, alebo už spracované vo forme údenín, konzerv, paštét... V predaji mäsa do ČR jednoznačne dominuje Poľsko. Z pohľadu Česka je prvé v importe hovädziny a hydiny a tretie v bravčovom – za SRN a Španielskom. Slovensko patrí až do druhej polovice exportérov, šieste miesto mu patrí vo vývoze hydiny, deviate bravčového a desiate u hovädzieho.

V ČR správne predpokladajú, že vo výrobe mäsa a hydiny by mohli byť sebestační, ale napriek tomu dovážajú mäso za takmer miliardu eur! Paradoxom však je, že Češi mäso kupujú aj v Nemecku a Rakúsku a zároveň ho do týchto krajín aj vyvážajú.

 

KVALITA SA ZHORŠUJE

Samozrejme, globalizácia má vplyv aj na cestovanie mäsa, pričom často nie je jednoduché vypátrať cesty jednotlivých dodávok a teda ani ich pôvod. Nie náhodou však s atlasom mäsa vyšli Nemci, ktorí si predsa len potrpia na kvalitu viac než iní. Výsledky ich štúdie však nepotešia nikoho. Nielen však oni, aj my by sme sa mali viac zaujímať o to čo máme na tanieri. Pritom musíme vziať na vedomie, že vo svete /nie u nás/ sa spotreba mäsa za uplynulé polstoročie štvornásobila a tento rast spotreby ovplyvňuje  produkciu mäsa tak, že sa stále viac „spriemyselňuje“. Podľa nemeckých odborníkov sa kvalita mäsa výrazne znižuje už aj preto, lebo mäso a krmivá sa komplikovane prevážajú naprieč planétou. Okrem toho krmivá sú nekvalitné a farmári majú neustálu snahu minimalizovať náklady na produkciu mäsa.

Výrobu mäsa kontrolujú veľké nadnárodné korporácie. Tie majú vplyv na to, že z chovu ošípaných i hovädzieho dobytka sa stáva priemyselné odvetvie. Tak napríklad takmer  88% porážok prasiat na celom svete má „na svedomí“ desiatka svetových veľkofiriem. Jedna z nich sídli v Brazílii a tá denne usmrtí až 80 000 ošípaných. Kvalitu  mäsa výrazne nepriaznivo ovplyvňuje i to, že dobytok sa nepasie, nepozná denné svetlo, namiesto sena dostáva krmivo, v ktorom prevláda sója.  Tá je lacnejšia a energeticky výživnejšia. Veľa  by sa dalo napísať aj o chove hydiny, natlačenej v klietkach a všetko smeruje iba k tomu, aby znášala čo najviac vajec, resp. čo najrýchlejšie priberala na  hmotnosti. Je tu ešte  známy problém s antibiotikami, zbytky ktorých v mäse sa dostávajú do organizmu človeka. Rôzne baktérie sa však časom stávajú voči nim odolné a tak u ľudí v prípade chorôb prestávajú antibiotika zaberať.

 

Ako zmeniť tento súčasný stav? Sú tu síce rôzne občianske združenia, iní si myslia, že všetko závisí od konzumentov, teda spotrebiteľov. Odborníci však tvrdia, že zastaviť sústavne sa zhoršujúcu kvalitu mäsa a výrobkov z neho, môžu predovšetkým politici. Veď predsa chov dobytka, ošípaných i hydiny má zostať chovom a nie priemyselným odvetvím...