Chute regiónu Šariš vždy zdobí mačanka

Mačanka, typicky historické  východniarske jedlo chudobných, je špecialitou, ktorá sa varí iba v tomto jednom z najchudobnejších regiónov Slovenska. Šikovná gazdinka však z nej vie vytvoriť doslova umeleckú kreáciu chutí. V podstate ide o jedlo, ktorého základom je „čo dom a les dal“ a to tvorí aj jeho rozmanitosť „od prípadu k prípadu“. Výsledkom je voňavé jedlo v koexistencii medzi polievkou a omáčkou (to záleží tiež na rozhodnutí a možnosti gazdinky), do ktorého sa namáčal (a dodnes sa tak robí) chlebík. Samozrejme v prípade, keď ho vôbec bolo. A od tohto rituálu je vlastne odvodený názov tohto jedla. 

 

V rámci Dní mesta Prešov sa tunajší činnosťou aktívny Klub kuchárov a cukrárov rozhodol usporiadať prvý ročník súťaže vo varení mačanky pod titulom „Chute Šariša“, aby sa do centra mesta dostala aj táto tradícia a ostala tu žiť. O priazeň Prešovčanov sa uchádzalo 28 kotlíkov mačanky, podľa odbornej poroty bol autorom tej najexcelentnejšej Erik Engel z Prešova,  druhý Peter Jaroš z Vranova n. Topľou a tretiu pódiovú priečku obsadil Šimon Drahovský z Michaloviec. Po ukončení práce odbornej poroty už mohol hľadať tú svoju chuť každý okoloidúci či milovník tohto jedla.

 

Pre tých, ktorí o tomto východniarskom jedle nevedia a nepoznajú tajomstvo jeho prípravy, prinášame starý recept, ktorý pre naše časy zachoval známy šarišský etnograf, zberateľ, pedagóg, historik, šľachtiteľ, dramatik, divadelný a hudobný režisér a veľká osobnosť šarišského folklóru i ľudových tradícii Ján Lazorík z Krivian.

Do vody dáme variť kúsok údeného, aké máme k dispozícii. Od rebierka po kúsok kože zo slaniny. Po čase pridáme dve - tri hrste kyslej sudovej kapusty a  sušené huby. Nakoniec pridáme zápražku s trochou mletej červenej papriky a krátko povaríme. V prípade, že nemáme žiadne údené, začíname opačným postupom. Najskôr urobíme zápražku,  a tú potom zalejeme šťavou z kyslej kapusty a  pridáme kapustu. V bohatších rodinách pridávajú smotanu, alebo aspoň „podbijú mliekom“.  Lazorík ešte radí: v prípade, že nepoužijete mlieko  (teda len čistú šťavu z kyslej kapusty), je vhodné omastiť mačanku  rozpraženou masťou alebo usmaženou slaninkou s cibuľou. V prípade mliečnej mačanky je vhodné spražiť cibuľku na masle. Ale huby rozhodne pridajte do každej či už čerstvé alebo sušené. Tých „modelov“ mačanky je veľa, nielen v rámci miestnych, ale aj rodinných a finančných zvykov a možností. Nuž, skúste jeden z nich, možno že vám to zachutí. A ešte niečo: pri varení mačanky sa fantázii medze nekladú...   

  

Čo všetko treba hodnotiť, na tom sa práve radí súťažná porota

Čo všetko treba hodnotiť, na tom sa práve radí súťažná porota

28 hrncov mačanky pripravených k hodnoteniu

28 hrncov mačanky pripravených k hodnoteniu

Najdôležitejšie chvíle súťaže

Najdôležitejšie chvíle súťaže